Slide 1


Verdens helseorganisasjon (WHO) tilskriver 80% av alle reisesykdommer til forurenset drikkevann. Ikke la forurenset drikkevann ødelegge turen. Unngå vann fra springen og isbiter når vannkvaliteten er usikker- selv flaskevann kan være tvilsom, når tilgjengelig. Ifølge WHO, lider nesten halvparten av alle reisende av en eller annen form for diaré mens de er underveis.

 

God helse på reisen starter med forberedelsene - og rett Katadyn produkt for sikkert drikkevann.

 

Vannforurensning

Drikkevann inneholder tre grupper av patogene mikroorganismer:

Familie Kjente bakterier  Størrelse
Virus  Hepatitt A, Norwalk virus, rotavirus, poliovirus  0,02-0,2 my
Bakterier E-coli (Escherichia coli), Salmonella (Salmonella typhimurium), Kolera (Vibrio cholerae) 0,2-5 my
Protozoer Amoeobiasis (Entamoeba histolytica), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Cryptosporidium (Cryptosporidumparvum) 1-15 my

Kilde: Osmonics, Inc.

 

Et stort antall ekstra patogener er kjent foruten de bakteriene som er nevnt ovenfor. Men ifølge WHO, er deres patogene (sykdomsfremkallende induserende) handling bare svak, eller de er i hovedsak absorberes sammen med mat.

 

Hvorfor behandle vann?

Fordi du aldri vet hva som er i vannet, er det fornuftig alltid å beskytte deg selv med en kvalitets vannsystem. En uberørt elv kan være trygg ene dagen og forurenset den neste. Det avhenger av hva som skjer oppstrøms. Mikroorganismer kommer vanligvis fra menneske-og dyreekskrementer som spres med regn og avrenning. EPA rapporterer at 90% av verdens ferskvannforsyning er forurenset.

 

Hvorfor trenger jeg et vannfilter?

En brusende fjellbekk ser vanligvis svært forfriskende og forlokkende ut ,men vannkvaliteten er ofte mye dårligere enn ønsket. Selv klare bekker og innsjøer kan være belastet lmed patogener.
Den generelle regelen er: hvis du tar vann fra naturen og ikke vil være avhengig av flaskevann reiser du ikke uten et vannfiltersystem ...

 

Katadyn Water Guide

Formålet med vannguiden er å gi informasjon om drikkevannsproblem under turer og å tilby hensiktsmessige løsninger. Den er laget for å skape en bevissthet om drikkevann som en ressurs som blir stadig knappere på verdensbasis. Informasjonen og tips det gir fokus på gjennomførbarhet.

 

Hygienetips for reisende

Frukt som du må skrelle å spise er trygg, for eksempel sitrusfrukter, bananer, ananas, papaya og mango.
Når du reiser til mange land, bør særlige forholdsregler tas for å unngå sykdom fra mikroorganismer i mat og spesielt vann. Mange land gjødsler fortsatt med menneskelige ekskrementer, noe som gjør det viktig å følge noen tips for å unngå å bli syk.

 

 1. Bestill dine drinker uten is, hvis du er usikker på at isen er bakterie-fri.
 2. Drikk bare industrielt tappede flaskedrikker. "Åpne" eller uforseglede flasker kan fylles fra en forurenset kilde.
 3. Bestill maten godt stekt. Unngå rå eller lett kokt mat, sjømat, majones, iskrem, smør, etc.
 4. Unngå å spise mat fra gateselgere.
 5. Spis bare frukt, rå grønnsaker eller salat hvis de ble vasket med bakterie-fritt vann. Ellers kan du vaske dem selv med desinfisert vann.
 6. Unngå rå melk. Pasteurisert melk er trygt å drikke.
 7. Frukt juice med høyt sukkerinnhold er et ideelt medium for bakterier å vokse i. Bare drikk fruktjuice hvis frukten, blenderen, og noens hender i kontakt ble hygienisk rengjort.
 8. Fersk varm kaffe og te er trygge drikker. Øl og vin er også typisk trygt. Obs: Alkoholholdige drikker desinfiserer ikke bakterier allerede i magen.
 9. Børst tennene med bakterie-fritt vann. Selv en liten slurk av forurenset vann kan forårsake diaré.
 10. Bruk alltid bakteriefritt vann når du tar medisiner. Diaré er ikke bare ubehagelig det kan også påvirke effekten av medisinen (dvs. tabletter)
 11. Bad ikke bade i tropisk overflatevann.
 12. Vask hendene regelmessig, spesielt etter toalettbesøk og før kontakt med mat.
 13. Bruk alltid rene håndklær.